H ζωή του Τμήματος Κοινωνιολογίας ξεκινά από το 1999. Το Τμήμα υπάγεται στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και εδρεύει στη Μυτιλήνη.
Στο Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος περιέχονται ολοκληρωμένοι κύκλοι μαθημάτων σε μια πλειάδα θεματικών για την πολύπλευρη εκπαίδευση και κατάρτιση των νέων κοινωνιολόγων. Καλύπτεται μια ευρεία γκάμα γνωστικών αντικειμένων τόσο στην κλασσική και σύγχρονη κοινωνιολογική θεωρία όσο και στην εφαρμοσμένη κοινωνιολογία και την εμπειρική έρευνα.
Τέτοια γνωστικά αντικείμενα είναι η Ιστορική Συγκριτική Ανάλυση, η Κοινωνική Πολιτική και η Πολιτική Κοινωνιολογία, η Αστική Κοινωνιολογία, η Κοινωνιολογία του Πολιτισμού και του Περιβάλλοντος, η Κοινωνιολογία των Θεσμών, οι Πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και η Κοινωνική Ψυχολογία, η Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης και η Εγκληματολογία. Παράλληλα, διδάσκονται συστηματικά Μέθοδοι και Τεχνικές Ποιοτικής και Ποσοτικής Κοινωνικής Έρευνας, Στατιστική, Πληροφορική και Κοινωνική Δημογραφία, και διεξάγονται μια σειρά από εμπειρικές κοινωνικές έρευνες.
Στο πλαίσιο αυτών των αντικειμένων διδάσκονται και μελετώνται διεξοδικά τα κοινωνικά κινήματα, η ιστορική ανάλυση και εξέλιξη του κράτους πρόνοιας, οι εξελίξεις στην εργασία, οι μεταβαλλόμενες πολιτικές γύρω από τη μετανάστευση, οι κοινωνικές συγκρούσεις και ο πόλεμος, οι διαδικασίες συγκρότησης της κοινωνικής ταυτότητας και η κοινωνικοποίηση, αλλά και ζητήματα όπως η διαχείριση της υγείας, και η ένταξη και ο αποκλεισμός από την αγορά εργασίας.
Επίσης, το Τμήμα παρέχει μαθήματα Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου, Διδακτικής της Κοινωνιολογίας και Παιδαγωγικής, Αγγλικής Γλώσσας και Ορολογίας, αλλά και τη δυνατότητα Πρακτικής Επαγγελματικής Άσκησης σε διαφορετικούς κοινωνικούς φορείς, με στόχο την ενδυνάμωση των επαγγελματικών προοπτικών των κοινωνιολόγων.
Ακόμη, το Τμήμα Κοινωνιολογίας διοργανώνει με επιτυχία τρία μεταπτυχιακά προγράμματα, ιδιαίτερα δημοφιλή σε αποφοίτους διαφόρων πανεπιστημίων της Ελλάδας. Πρόκειται για τα Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών "Έρευνα για την Τοπική Κοινωνική Ανάπτυξη και Συνοχή", "Ευρωπαϊκές Κοινωνίες και Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση" και το Διιδρυματικό Μ.Π.Σ. "Εφαρμοσμένη - Κλινική Κοινωνιολογία και Τέχνη", που θεραπεύουν μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα κοινωνικής θεωρίας και εμπειρικής κοινωνιολογικής έρευνας.
Το Τμήμα δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη χρήση των Νέων Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας και διαθέτει την απαραίτητη για τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές του λειτουργίες σύγχρονη τεχνολογική υποδομή.
Παράλληλα, το Τμήμα φιλοξενεί κάθε χρόνο ξένους φοιτητές στο πλαίσιο του Προγράμματος Erasmus με στόχο τη διασύνδεση με τον Ευρωπαϊκό ακαδημαϊκό χώρο. Περαιτέρω, μέσα από τις διεθνείς συνεργασίες σε ερευνητικό επίπεδο, τις ημερίδες, τα σεμινάρια και τα συνέδρια που διοργανώνει, το Τμήμα Κοινωνιολογίας προσανατολίζεται στη διεθνή δικτύωση, την ανάπτυξη της διεπιστημονικότητας και την προώθηση της επιστημονικής έρευνας.